dinsdag 29 oktober 2013

werkproces 2.3 folder

De programma's die ik nodig heb om mijn folder waar te maken zijn:
- Adobe Indesign
- Adobe Photoshop
- Adobe illustrator

Aangezien we bijna op het einde van de opdracht zijn heb ik al veel dingen klaar.
In de folder zal ik de sfeerbeelden van fotografie gaan gebruiken deze heb ik allemaal bewerkt in het programma photoshop. Photoshop is hier het perfecte programma voor om foto's te bewerken. Overigens is het hier bij ook erg handig om het licht, de schaduw en de sfeer er hier in aan te passen.
Ook zal ik de print in de folder terug laten komen die ik heb gemaakt in Illustrator. Illustrator is een perfect programma om print in te maken door dat illustrator met vectors werkt en niet met pixels heb je de mogelijkheid om de print zo uit te rekken als je wil zonder dat die onscherp wordt.
De folder maak ik op in het programma Indesign, dit is een perfect programma om een folder in op te maken. Indesign gebruik je altijd bij producten waar tekst in wordt verwerkt. Indesign is ook een perfect programma om meerdere bestanden in te uploaden en samen op te stellen.

De marges die ik heb gekozen voor mijn folder zijn helemaal rondom 1cm marge, dit omdat mijn folder van zichzelf al niet heel groot gaat worden en een grote marge zou dit alles nog opgekropter maken terwijl het juist overzichtelijk en duidelijk moet zijn.

De stramien die ik voor de folder heb gebruikt is deze: U ziet de 1 cm marge daar binnen. Daarin heb ik de tekst op de rechterkant geplaatst, waar het merk polar voor staat.
op de linkerpagina ziet u veel lijnen, dit omdat hierin de afbeeldingen komen te staan. Rechts onderin van de linkerpagina heb ik geen rekening gehouden met het stramien doordat die pagina al vol kwam te staan met afbeeldingen wilde ik de tekst graag aan de rand houden, dit werd mooier voor het beeld.

Om paragraph styles aan te maken dien je deze eerst te openen in Indesign.
Je klikt op Type > paragraph style
er opent zich een nieuwe venster.
Door in dat venster op het vierkantje te klikken (create new style) maak je een nieuwe paragraph style aan. Deze kunt ook een naam geven. Daarna dubbelklikt u op dit vakje, er opent zich weer een nieuw venster. Hierbij kan je alle geliefden dingen invullen zoals corps grote, lettertype etc. 
Wanneer u alles heeft ingevuld wat u graag zou willen klikt u op OK. Hierna wanneer u een stuk tekst selecteert en op de bepaalde paragraph style klikt, ziet u dat de tekst veranderd zoals u deze eerder heeft ingesteld.
De corps grote van de platte tekst is: 7 pt. Ik heb hiervoor gekozen doordat dit nog goed te lezen is en omdat de folder ook van zichzelf niet groot is dus in zijn geheel is het dan ook mooier om voor een bijpassende corps grote te kiezen.
Een baseline grid stel je in door in Indesign op Indesign te kiezen daarna klikt u op preference>Grid.
Er opent zich een nieuw venster, hier bij ziet u gelijk een menu'tje waarbij u kan kiezen hoe u uw baseline grid graag heeft, welke kleur, hoeveel tussenruimte etc.
Mijn folder is ook aflopend dit doe je doormiddel van een bleed in te stellen. Standaard stel je een 3mm bleed in. Deze bleed stel je in het begin in, wanneer je een nieuw document aanmaakt. 
Wanneer je een nieuw document aanmaakt kunt u aan de rechterzijde op more options klikken. Hierbij komt er onderaan een regel bij waar u 3mm kunt instellen. Hierna ziet u uw stramien met een rode rand er om heen. Alles wat u nu in uw bestand zet moet tot deze rode rand lopen om een werk mooi aflopend te laten worden.
Een pakket maken van uw bestand kunt u doen door op file> package te klikken. Hierna verschijnt er een venster die aantoont of er nog errors in het bestand zitten, of het bestand helemaal compleet is en of het bestand in RGB of CMYK is opgesteld. Wanneer dit alles klopt klikt u op package. Daarna verschijnt er een nieuw venster waarop u daarna op continue klikt.
Daarna kiest u waar u uw bestand wil hebben opgeslagen en klikt u op package.
Het kan zijn dat u nog een waarschuwing in beeld krijgt maar druk dan gewoon op OK.
Nu heeft u een package opgeslagen!

Bewijzen, opslaan voor drukkerij

Preflight
Separations preview

Package


Kleurgescheiden PDF





zondag 27 oktober 2013

werkproces 2.1 bereid realisatie voor

Hier een goed bruikbare schets, met afmetingen. 
Een gelijkzijdige vierkant is een pre anders krijg je natuurlijk geen mooie driehoek.
Hier onder een duidelijke dummy, met de indeling van de folder.
Dit word een geheugen steuntje met het indelen van de folder in Indesign.


Hier het uitgewerkt stramien van de folder.
Het ziet er zo door alle lijnen er ingewikkeld uit maar door de dummy erbij te hebben en de lay out schets, kom je er helemaal uit. 
De tekst heb ik gebruikt uit het vooronderzoek, dit heb ik wel iets aangepast. 
En de beelden die ik gebruik komen uit de fotografie opdracht. Die zijn al goed bewerkt. Alles is dus nu goed aangeleverd om te beginnen!
lets get started!



werkproces 1.4 folder

Ik ben zoals gewoonlijk begonnen met schetsen! Ik wilde een niet alledaagse folder maken. Die ook goed mijn sfeer zou verbeelden. Na een aantal schetsen begon ik al aardig dingen te vouwen. 
Ik was er al snel uit dat ik een folder wilde hebben met een driehoeksvorm. Die inspiratie heb ik ook vooral gehaald uit de fotografie opdracht die we moesten doen. De opdracht waarbij je vormen moest fotograferen. Ik heb toen ook alleen maar driehoeken gefotografeerd en vond dat daarom ook een leuke vorm voor mijn folder. 
Grafische strakke vormen komen ook veel terug in mijn moodboard. En ik vind zelf dat een driehoek erg voor tegenstellingen staat wat het hoofdonderwerp is bij mijn kledinglijn. Door een vierkant te vouwen ontstaat een driehoek. Wanneer je deze weer openvouwt zie je ook een gevouwen lijn ontstaan dwars door het vierkant. Daar wilde ik iets meegaan doen bij het toepassen van het beeld en de tekst in de folder.
Ook kwam ik erachter dat wanneer je een driehoek wil vouwen je dus bij een vierkant begint, maar dat er dus meerder manieren zijn om van een vierkant een driehoek te maken. Na daar wat mee gespeeld te hebben heb ik voor een leuke simpele variant gekozen.
Namelijk degene die links bovenin bij de schetsen ook te zien is. 
Deze ben ik verder uit gaan werken op de computer... 


Dit is uiteindelijk de folder geworden.
De folder word tweezijdig gedrukt en doormiddel van te vouwen wordt het een super leuke driehoek.
Polar staat op de voorkant en op de achterkant komt de print weer terug die dit alles weer een geheel maakt.
Ook bij de sfeerbeelden heb ik vooral de tegenstellingen laten terug komen. Wanneer je het vouwt tot een driehoek maakt dit een leuk contrast.       
De sfeerbeelden zijn zelf gemaakt, dit zijn de sfeerbeelden van de fotografie opdracht.
Ook heb ik de kleuren uit het stijlboek nog een keer laten terugkomen. En duidelijk omschreven waar Polar nou eigenlijk voorstaat met 2 materiaalstalen erbij. Mocht iemand niks van polar afweten zal deze folder veel duidelijkheid geven, wat de bedoeling is. Ik vind dus dat deze folder zeer geslaagd is.                                                                                                       


werkproces 2.5 houdt archief bij

Werkmap (harde schijf)

Back up (thuis computer)






vrijdag 25 oktober 2013

sfeerbeelden







werkproces 1.4 sfeerbeelden




werkproces 2.2 visitekaartje drukken

Als ik mijn visitekaartje wil laten drukken bij een drukkerij dan moet ik ervoor zorgen dat hun een bestand aangeleverd krijgen waar zij wat mee kunnen. Dat betekend een pdf bestandje met snijranden en drukmarkeringen. Ook geef ik door op wel formaat ik het wil hebben en op wat voor soort papier/papierdikte. Er mogen geen fouten zitten in het PDF bestandje dus voordat je hem doorstuurd check je dit ook even.
3 drukkerij's die ik heb uitgekozen zijn:
- GLR
- Gooscommunicatiemakers
- Vistaprint

Ik heb uiteindelijk gekozen om het uit te besteden bij Gooscm dit omdat ik daar zeer goede ervaringen mee heb. Ik laat vaker hier mijn ontwerpen drukken.
Het bestand mag bij Gooscm worden aangeleverd als een PDF'je waarbij de snijtekens en drukmarkeringen aanstaan. Ook laat ik altijd weten op wat voor papier ik het gedrukt wil hebben en wat het formaat hiervan moet zijn. Vaak heb ik mijn drukwerk de volgende dag al. Een hele goede service dus.


Je maakt een kleurgescheiden PDF door:
1. In indesign op bestand te drukken daarna klik je op afdrukken.
2. Er komt nu opnieuw een venster in beeld. Hierbij zie je helemaal bovenin staan; voorinstellingen afdrukken. Hierbij kies je voor X-1.
3. Nadat u dat geselecteerd hebt ziet u links in het rijtje uitvoer staan hier klikt u op. Hier bij ziet u alle kleuren staan die er in het bestand zijn gebruikt. U laat nu alleen de kleuren aangevinkt staan welke u ook echt daadwerkelijk heeft gebruikt. De rest laat u uit.
4. Wanneer u dit gedaan heeft klikt u op afdrukken. Nu zal de computer er een PDF'je van maken.

Bij het bestand controleerd u of alle dingen erop staan die er horen op te staan. Of er geen fouten in zitten. Of er geen kleuren aanstaan die niet zijn gebruikt. Ook wel of het bestandje helemaal klopt.

werkproces 1.4, logo schetsen

Ik ben begonnen met schetsen, wat hier te zien is. Uiteindelijk heb ik een schets verder uitgewerkt dit werd alleen niet wat ik er van verwacht had. Daarna kreeg ik een idee die ik verder uit heb gewerkt. Dat idee is terug te zien onderaan. Dit idee heb ik later op de computer nog verder uitgewerkt...

Ik heb het idee verder uitgewerkt wat hierboven te zien is. Ik wilde mijn logo echt bij typografie houden en de eenvoud daarvan. Ik wilde er een geheel van maken. Na een aantal keer feedback te hebben gekregen begon het logo toch langzamerhand te veranderen wat hierna te zien is. Een punt van verbetering was namelijk de leesbaarheid van het logo. De naam polar was niet goed terug te vinden. Dit heb ik zo proberen te veranderen dat het logo hetzelfde concept bleef houden maar dan meer leesbaar.


Uiteindelijk heb ik nog een klein detail toegevoegd bij de 'L' voor de speelsheid van het logo. Een soort afbreking. 

Een lijn erbij was te veel, en paste niet meer bij mijn concept die heb ik dus gouw weer weggelaten.

Na een goede tip van Akib kreeg ik een leuk idee om met de dekking van de letters te gaan spelen. ook heb ik de 'P' en 'A' veranderd voor een meer leesbaar logo. De lijntjes die ik eerder toegevoegd had bij de letter ' L' heb ik ook doorgetrokken bij de letter 'P' om meer een geheel te krijgen.

Dit is uiteindelijk het logo geworden, heb er aardig wat uren aangezeten. Maar het resultaat mag er zijn vind ik zelf! Ik vind dat het logo mijn concept goed weergeeft, wat ook de bedoeling was. 
De moeite die ik er in heb gestoken is dus niet voor niks geweest.
Helemaal blij mee!

werkproces 1.3 schetsen


werkproces 1.1

Mijn trendthema; Nieuwe lijn fashion heeft alles te maken met een nieuwe unieke winterlijn. Waarbij de ruimte word gegeven door een wereldwijd gerenommeerd Nederlands kleding label om een eigen collectie naam te verzinnen waarbij de inspiratie moet worden gehaald uit bestaande stijlen. Noem Optic shock, Bohemian Bourgeois en Dressing up. Ik als grafisch vormgever/ graphic stylist krijg hierbij de vrijheid om een aantal producten te ontwerpen en vorm te geven. Producten die staan voor luxe en kwaliteit en die een vernieuwing inblazen in de huidige mode branche.